Moldavië

content image

De Republiek Moldavië is een republiek in Oost-Europa, grotendeels gelegen tussen de rivieren Proet en Dnjestr. Nu reikt de topografische kennis van de meeste Nederlanders niet zover ;) dus daarom hieronder een kaart. Wanneer je uitzoomt kun je zien dat Moldavië tussen Roemenië en Oekraïne ligt. De hoofdstad heet Chisinau en het land heeft circa 3,55 miljoen inwoners.

Moldavië is een heel arm land, het wordt ook wel het armste land van Europa genoemd. Vroeger behoorde het land tot de Sovjet Unie. Na het uiteeenvallen hiervan is het land eigenlijk weinig in opbouw gekomen. Gemiddeld gezien verdient een arbeider € 100 per maand. Gepensioneerden zijn nog slechter af, zij moeten rondkomen van circa € 45 per maand. De kosten van levenonderhoud zijn weliswaar lager dan in Nederland, maar bovengenoemde bedragen zijn lang niet toereikend om van te leven. Daarom vertrekken veel Moldaven naar het buitenland om te werken. Maar liefst 25% van de beroepsbevolking werkt niet in Moldavië, maar in een ander land. De gevolgen hiervan zijn groot: vele gezinnen vallen uiteen en kinderen en bejaarden verkeren hierdoor in een kwetsbare en penibele situatie. Wij hoorden eens een pastor zeggen: menselijk gezien is Moldavië een hopeloos land, maar door Gods ogen gezien is er hoop voor Moldavië!

Taal

Veel mensen vragen ons welke taal er in Moldavië gesproken wordt. Er wordt Moldavisch/Roemeens gesproken. Taalkundigen beschouwen dit als een en dezelfde taal, maar volgens sommige inwoners zit er toch verschil in. Gelukkig spreekt ook bijna iedereen in het land Russisch, dus wij kunnen ons in elk geval goed verstaanbaar maken. De teamtaal van Operatie Mobilisatie is wel Roemeens, net als de school van de kinderen, dus we zullen daarom allemaal de eerste maanden aan de taalstudie gaan.