Het laatste nieuws

Zomer in aantocht

18-04-2018

Hoi allemaal! Hier is het inmiddels volop lente (al voelt het voor ons als zomer :)) en we genieten volop van het warmere weer. Net als vorig jaar hebben we een klein groentetuintje aangelegd. De jongens zijn helemaal enthousiast en kijken elke ochtend of er al wat omhoog gekomen is :). In Nederland ook mooi weer hoorden we, heerlijk, geniet ervan!

Lees verder

Kleuterschool zonder speelgoed

04-04-2018

Vandaag hebben we meer dan zes uur gehobbeld over heerlijke Moldavische wegen vol gaten en kuilen. Eerst twee uur naar het Lokale Ministry Team van OM in het noorden van Moldavië en daarna nog ruim een half uur met twee van onze collega’s naar onze uiteindelijke bestemming, een kleuterschool in een vrij afgelegen dorpje. Ruben was hier afgelopen zomer met een Nederlandse groep een dag langs geweest toen hij op outreach was en de kerk van deze groep had nu geld over gemaakt om speelgoed te kopen voor deze kleuterschool (kinderen in de leeftijd van 3 – 6 jaar). Hun was namelijk ter ore gekomen dat ze helemaal geen speelgoed hebben/hadden om mee te spelen. In onze ogen onvoorstelbaar, een kleuterschool (waar de kinderen tot 17.00 verblijven zodat de ouders kunnen werken) zonder speelgoed, maar hier komt het vaker voor. Zo hield een andere collega een speelgoedinzameling onder de OM-moeders omdat haar dochter naar een kinderdagverblijf gaat zonder speelgoed.. dan denk je, hoe houden ze de kinderen dan de hele dag bezig? Maar goed, we dwalen af..

Eenmaal aangekomen was mijn eerste gedachte “nou, dit ziet er toch prima uit hierzo?”. Het gebouw zat netjes in de verf en de tuin was goed onderhouden. Dat zien we hier vaak anders dus ik dacht, hebben we nu zo’n eind gereden voor een prima kleuterschool? Maar eenmaal binnen -waar de verf ook nog steeds gewoon op de muur zat in plaats van reeds afgebladderd wat we ook vaak zien- zagen we een leuk kleuterschooltje met tafeltjes, stoeltjes en wat potloden, maar daar hield het dan wel mee op. Ergens in een kast lagen nog een paar knuffels en de juffen hadden van papier kubussen/blokken gemaakt zodat de kinderen toch ergens mee konden ‘bouwen’, maar veel was het niet. De kinderen waren aan het buitenspelen toen wij aankwamen, maar al snel kwamen ze binnen en mocht het speelgoed uitgepakt worden. Ze waren er helemaal van onder de indruk.. De jongens doken meteen op de treinbaan van duplo die we gekocht hadden en de meiden op het keukentje met serviesje. Niet alleen leuk dat ze vanaf nu veel (verschillende) dingen hebben om mee te spelen, maar ook goed voor hun ontwikkeling. Het viel ons beiden op dat Raisa Joy beter om wist te gaan/te bouwen met de duplo blokjes dan de jongens van 4/5 jaar… Dat zegt wel genoeg. We lieten een paar hele dankbare leidsters en kinderen achter en vertrokken weer hobbel de bobbel naar het dorpje waar onze collega’s wonen en bezig zijn met church planting. Na een heerlijke lunch die we buiten op konden eten omdat het zo’n 20 graden was! gingen we weer op weg naar Chisinau. Daar kwamen we precies op tijd aan om de jongens uit school te halen.

Ik moet zeggen, eenmaal thuis waren we wel brak en uitgehobbeld :). Maar we hebben ook echt genoten. Niet alleen van het brengen van het speelgoed maar ook van het rijden in de middle of know-where, met prachtig uitzicht en heerlijk zonnetje! Leuk, zo’n dagje even wat anders tussendoor. Jammer dat jullie niet even om het hoekje mee konden kijken :).

Lees verder

Voor de liefhebber

04-04-2018

En hier nog even een foto van een deel van de route van vandaag, voor de liefhebber... 

(lees: 4M/Salvation4Men mannen)

 

Lees verder

OM team life

22-03-2018

Zo, hier weer een berichtje uit Moldavië. De afgelopen twee weken waren zo druk dat ze voorbij gevlogen zijn. Dit gevoel zal jullie vast niet onbekend voorkomen :).

We zitten nog steeds in de sneeuw met overdag temperaturen van net onder 0 en ’s nachts van -8 graden Celsius. Wat mij betreft mag de winter nu wel over zijn!

Hierbij een foto van ons team dat in het OM kantoor hangt. We zijn blij dat we deel uit mogen maken van dit team! Al gebied de eerlijkheid me te zeggen dat we deze week ook wel een paar baalmomenten hadden. Bijvoorbeeld toen afspraken niet werden nagekomen of plannen veranderden, soms wel een paar keer per dag. Dan moeten we soms wel eens zuchten..

Vandaag en morgen hebben we een mini team-retreat. Twee dagen de focus even op elkaar & relaties onderhouden, in plaats van altijd alleen maar werk. In de ochtend was er een lezing en in de middag bowlen, voor hier iets heel speciaals. En vanavond een film met popcorn en chips. Raad eens wie er op de voorste rij zat :).

Morgen in de ochtend weer een lezing en ’s middags een interactief spel in de stad. Bibber bibber :), we zijn benieuwd!

Lees verder

Onze zondagmiddag

25-02-2018

Beeld het je eens in...

Zondag. Lekker rustig, na een hectische week... De kinderen spelen heerlijk met de Lego. Een schreeuwend straatkind op je stoep. Toch maar opendoen, terwijl je weet dat dan je rust voorbij is. -8 buiten. Een gezichtje dat helemaal wit weggetrokken is van de kou. Holle ogen die je vragend aankijken. Mag ik bij jullie naar binnen? Hij is 11 jaar oud. Heeft alleen een zomerjas aan. Terwijl het 8 graden onder nul is.

Thee maken. Handen opwarmen. Even wat eten er in. Kinderen in de auto en een nieuwe winterjas voor S. gaan kopen...

#realiteitinMoldavie #onzezondagmiddag #heftigmaarookdankbaar

Lees verder